Grandiosa Sällskapets program år för år
Reservation för ev. fel och brister!
Reservation för ev. fel och brister!
4 jan. Veckans lundensare. BERTIL ROMBERG: Sam Ask.
10 jan. Kostcirkel. BERTIL ROMBERG: Mat och måltider i litteraturen.
11 jan. Veckans lundensare. GÖRAN LARSSON: Lauritz Weibull.
18 jan. Veckans lundensare. GUNNAR JARRING: Johannes Collin.
18 jan. Årsmöte. Vid Grandiosa Sällskapets första årsmöte registrerades 450 medlemmar. Stadgar antogs, styrelse tillsattes, och så vidare.
Sedan hade HÅKAN WESTLING och PATRICK MEURLING ett samtal om ordens betydelser.
24 jan. Kostcirkel. JAN-ÖJVIND SWAHN: På gille i det gamla Skåne.
25 jan. Veckans lundensare. LARS LEANDER: Ruben Rausing.
1 febr. Veckans lundensare. JAN-ÖJVIND SWAHN: Georg Karlin.
7 febr. Kostcirkel. JAN TORSTEN AHLSTRAND: Mat och konst.
8 febr. Veckans lundensare. BERTIL ROMBERG: Herman Nilsson-Ehle.
8 febr. Vinprovning.
15 febr. Veckans lundensare. HÅKAN STRÖMBERG: Gerhard Bendz.
21 febr. Kostcirkel. LENNART ENGSTRAND: En botanist i köket – främmande frukter.
22 febr. Kostcirkel. ANNA ALSMARK: Jadwiga P. Westrup.
1 mars Veckans lundensare. HELMER LÅNG: Fritiof Nilsson Piraten.
7 mars Kostcirkel. GÖRAN LARSSON: Historiska måltider i Lund.
8 mars Veckans lundensare. JAN TORSTEN AHLSTRAND: Ragnar Josefsson.
15 mars Veckans lundensare. GÖRAN LARSSON: Gottfrid Billing.
21 mars Kostcirkel. CARLHÅKAN LARSÉN: Mat och dryck på operascenen.
22 mars Veckans lundensare. BENGT-OLOF LANDIN: Sten Broman.
29 mars Veckans lundensare. JAN TORSTEN AHLSTRAND: Gösta Adrian-Nilsson = GAN.
5 april Veckans lundensare. HANS-UNO BENGTSSON: Knut Lundmark.
11 april Kostcirkel. RENEE VALERI: Om den goda smaken – och den andra.
12 april Veckans lundensare. JAN-ÖJVIND SWAHN: Ernst Norlind.
19 april Veckans lundensare. HANS ALFREDSON: Folke Lindh (= Spuling).
25 april Kostcirkel. Mat och dryck. Panel från Skåneländska Gastronomiska Akademien.
26 april Veckans lundensare. GUNNAR JARRING: Eric Hermelin.
3 maj Veckans lundensare. PER OLA OLSSON: Tusse Sjögren.
9 maj Kostcirkel. LOTTE MÖLLER: Om citroner.
10 maj Veckans lundensare. K. ARNE BLOM: Britt G. Hallqvist.
17 maj Veckans lundensare. JAN TORSTEN AHLSTRAND: Wiwen Nilsson.
24 maj Veckans lundensare. KIM MEURLING: Pelle Holm.
31 maj Veckans lundensare. BERTIL ROMBERG: Frans G. Bengtsson.
7 juni Veckans lundensare. JAN TORSTEN AHLSTRAND: Aron Borelius.
10 juni Brevtips. ANDERS ÖHMAN. Spanska viner för utflyktskorgen.
14 juni Veckans lundensare. HJÖRDIS KRISTENSON: Theodor Wåhlin.
21 juni Veckans lundensare. FREDRIK TERSMEDEN: Ingrid Persdotter.
23 aug. Veckans lundensare. BENGT-OLOF LANDIN: Gustaf Clemensson.
29 aug. Hur lät Lund? Hur låter Lund? Paneldiskussion under ledning av BO STRÖMSTEDT, i panelen ANDERS PALM, LISBETH LARSSON, NIKLAS TÖRNLUND och KATARINA BERNHARDSSON.
30 aug. Veckans lundensare. K. ARNE BLOM: Britta Holmström.
1-2 sept. Botaniska trädgården. LENNART ENGSTRAND och MARIE WIDÉN: Kulinariska vandringar.
5 sept. Kostcirkel. DANIEL HJORT: Munkepunke – cocktailpoeten i Berlin.
6 sept. Veckans lundensare. HJÖRDIS KRISTENSON: Alfred Hellerström.
13 sept. Veckans lundensare. BERTIL ROMBERG: Harald Wägner.
19 sept. Kostcirkel. HÅKAN WESTLING: Lagom är bäst, sa Ivan Bratt.
20 sept. Veckans lundensare. SVANTE NORDIN: Fredrik Böök.
27 sept. Veckans lundensare. JAN MÅRTENSSON: Waldemar Bülow.
3 okt. Kostcirkel. JAN WIRÉN: Oanad föda.
4 okt. Veckans lundensare. HÅKAN WESTLING: Nils Alwall.
10 okt. GrandSång nr 1.
11 okt. Veckans lundensare. PATRICK MEURLING: Cilla Ingvar.
17 okt. Kostcirkel. SANNA TÖRINGE: Kock-historia.
18 okt. Veckans lundensare. HANS–UNO BENGTSSON: Torsten Gustafson.
20 okt. Vinprovning.
25 okt. Veckans lundensare. OLLE BERGMAN: Holger Crafoord.
31 okt. Kostcirkel. LOUISE VINGE: Kokboken – manual eller lustläsning.
1 nov. Grand vernissage. Visning av Grands tolv jubileumskonstverk.
8 nov. Veckans lundensare. ANNA ALSMARK: Majken Johansson.
14 nov. Kostcirkel. OLOF JARLMAN: Mat och dryck i spexens värld.
15 nov. Veckans lundensare. PATRICK MEURLING: Bengt Lidforss.
22 nov. Veckans lundensare. ANDERS PALM: Anna Rydstedt.
27 nov. Provning. Uarda-Akademiens årgångspunsch.
28 nov. Kostcirkel. JAN-ÖJVIND SWAHN: Julbordet
29 nov. Veckans lundensare. GUNNAR FREDRIKSSON: Tage Erlander.
6 dec. Veckans lundensare. HÅKAN FONDELL: Lundaknaken.
13 dec. Veckans lundensare. JAN TORSTEN AHLSTRAND: Hans Westman.
20 dec. Veckans lundensare. BERTIL ROMBERG: Frank Heller.
27 dec. Veckans lundensare. TORE ERIKSSON: Stellan Sundahl.
30 jan. Kostcirkel. BIRGER BERGH: Romersk mat.
9 febr. Årsmöte. Efter föreningsangelägenheter diskuterade inför det nya årtusendet CHRISTINA ODENBERG, BOEL FLODGREN och JAN WIFSTRAND, under HÅKAN WESTLINGS ledning. JAN MÅRTENSSON utsågs till Årets Lundensare.
27 febr. Kostcirkel. HELMER LÅNG: Piraten och maten.
12 mars Grandsång nr 2.
26 mars Kostcirkel. CHARLOTTE ERLANSON-ALBERTSSON: Att bli mätt.
1 april Skrattafton nr 1 med JAN THYGESEN PAULSEN och GERMUND HESSLOW.
9 april Kostcirkel. GÖRAN MOLIN: Bakterier i maten – inte bara av ondo.
7 maj Kostcirkel. ANITA LARSSON: Det dukade bordet – om porslin, glas och bestick.
24 sept. Kostcirkel. K. ARNE BLOM: Mord bland mästerkockar.
8 okt. Skånska Sillakademien. FOLKE FRENNHOFF om sill och BENGT- OLOF ANDERSSON, sillprovning.
15 okt. Kostcirkel. UNO HEDMAN: Tranchera, filea och flambera.
29 okt. Kostcirkel. KATARINA TOMASEVSKI: The rigth to food.
19 nov. Grandsång nr 3.
26 nov. Kostcirkel. JONAS FRYKMAN: Måltiden som ritual.
29 jan. Årsmöte. Paneldiskussion över ämnet ”Bibeln, Big Bang och Darwin – hur får vi ihop det?” GÖRAN BEXELL, BENGT E.Y. SVENSSON och TORBJÖRN FAGERSTRÖM. Till Årets Lundensare utsågs MARGARETA ALIN.
11 jan. Tedans med Salongsorkestern.
28 jan. Kostcirkel. JAN HJÄRPE: Mat och religion.
25 febr. Kostcirkel. EJA NILSSON: Medelhavet runt – historia och matkultur.
18 mars Grandsång nr 4.
25 mars Kostcirkel. LENA EKELUND: Ekologisk mat.
22 april Kostcirkel. HANS-UNO BENGTSSON: Den gråtande konjaken.
Om flaskor och fysik.
12 juni Bussutflykt nr 1. NILS och LILLEMOR LEWAN: Godsen och landskapet.
9 sept. Kostcirkel. EVA FALCK: Besök på Tirups örtagård.
30 sept. Kostcirkel. BENGT W. JOHANSSON: Mat – en hjärtesak.
13 sept. Cocktailskola med LAJLA JOHANSSON från Victors Bartending Academy.
14 okt. Kostcirkel. ANDERS ÖHMAN: Vinkännarens språk.
16 okt. Jakt och vilt för kvinnor. Ett samtal under ledning av MARIKA HEMMEL
21 okt. Grandsång nr 5.
28 okt. Kostcirkel. BILL HANSSON: Luktsinnet – mat, vin och sex.
19 nov. Cigarrafton. Diskussion och provning under ledning av bl.a. Gun Hellsvik.
25 nov. Kostcirkel. NILS-ARVID BRINGEUS: Den skånska matprofilen.
2002
29 jan. Årsmöte. ”En natt på 125:an”. SIGGE CEDERLUND läste med inlevelse det avsnitt ur Tre terminer av Fritiof Nilsson Piraten där Herman Lange möter Sam Ask på Grand Hotel. Till Årets Lundensare utsågs KJELL-ÅKE BJÄRMING. Därutöver fick Sven-Erik Andersson ett hederspris med rätt att utdela det till valfri organisation.
11 febr. Tedans med Salongsorkestern.
10 mars. Grandsång nr 6. Karnevalstema.
17 mars Kostcirkel. HJÖRDIS KRISTENSON: Hotell – inga vanliga kåkar.
14 april Skrattafton nr 2 med JAN THYGESEN POULSEN och PETER GÄRDENFORS.
21 april Kostcirkel. NILS-GEORG ASP: Kostcirklar och motionsslingor.
11 juni. Bussutflykt nr 2. LILLEMOR OCH NILS LEWAN: Slotten och landskapet.
8 sept. Kostcirkel. EVA FALCK: Besök på Tirups örtagård.
22 sept. Kostcirkel. ANDERS SALOMONSEN: Mat och kultur.
29 sept. Mozart-effekten med ARNE MELANDER, CHRISTER LILJEMARK, TONY EDÉN, CLAS-EBBE LINDHOLM och SASSE VON VULTÉE.
13 okt. Kostcirkel. JAN-ÖJVIND SWAHN. Förförisk föda – mat och erotik.
20 okt. Grandsång nr 7. Tema kärlek.
27 okt. Kostcirkel. RICHARD ALBIN: Defekta viner.
24 nov. Kostcirkel. CLAES WAHLÖÖ: Krogar i Lund genom tiderna.
1 dec. Adventsprocession genom Lund med åsna och sjungande ungdomar.
15 jan. Kostcirkel. ANDERS ÖHMAN: Att kombinera mat och dryck.
19 jan. Kostcirkel. PATRICK MEURLING: Hösoppa och bolmörtsvin – om hushållningen hos Falstaff, fakir, på Glädjefrid.
Medverkande: JOSEFINA JOHANSSON och FREDRIK TERSMEDEN.
27 jan. Årsmöte. Lund förr och nu – en orättvis jämförelse. MATS SVEGFORS, KATARINA DUNÉR och CLAES VIRDEBORN samtalar. Årets Lundensare blev EVA BOHLIN.
9 febr. Kostcirkel. EJA NILSSON: Skåne och Danmark – en kulinarisk resa runt Öresund.
23 febr. Mozart-effekten Repris med ARNE MELANDER, CHRISTER LILJEMARK,
TONY EDÉN, CLAS-EBBE LINDHOLM och SASSE VON VULTÉE.
5 mars Barens dag. FREDRIK LUNDEGÅRD.
16 mars Kostcirkel. ANDERS SVENNINGSEN: ”Nu måste vi hålla fest och vara glada” – om festen som rit och symbol.
30 mars Grandsång nr 8. Tema: Grandföräldrar och barnbarn.
2 april Chokladdessertskola med KAROLIN ANDERSSON.
6 april Kostcirkel. SIXTEN NORDSTRÖM: Tango jalousie och Nights of gladness
– om krogmusik från förr.
10 juni Bussutflykt nr 3 med NILS och LILLEMOR LEVAN: Godsen och landskapet.
2 sept. Garden party i Botan. LENNART ENGSTRAND och MARIE WIDÉN.
16 sept. Blommor mitt i maten. En work-shop med florist JENNY STRANDH.
28 sept. Kostcirkel. STAFFAN LINDEBERG: Kostcirkel på stenåldern?
12 okt. Grandsång nr 9. Tema: Skåne i mitt hjärta.
19 okt. Kostcirkel. Tema: vatten. ELISABETH MANSÉN: Det undergörande vattnet – ur hälsobrunnarnas historia. FREDRIK LUNDEGÅRD: Vattenprovning. Kan man skilja en Ramlösa från en Loka?
9 nov. Skrattafton nr 3 med JAN THYGESEN POULSEN. Dessutom ANDERS SVENNINGSEN: Humor i helgade hyddor.
23 nov. Kostcirkel. LEIF PAULSSON: Att vara krögare i Lund.
18 jan. Kostcirkel. ARNE MELANDER: Mat och medicin.
29 jan. Årsmöte. Grythyttemästaren CARL-JAN GRANQVIST om Årets måltidslitteratur – ett globalt event.
Till Årets lundensare utsågs KERSTIN och BERTIL ANDERSÉN.
29 febr. Kostcirkel. FREDRIK TERSMEDEN: Studenternas matvanor förr och nu.
14 mars Grandsång nr 10. Tema: Evergreens – en städsegrön stund.
28 mars Kostcirkel. JONAS LLOYD: Det lilla i det stora, det stora i det lilla
– om vikten av detaljer vid restaurangprojektering.
18 april Jazzkonsert. ANNA-MIA BARWE band. Kommentar: GÖSTA BRUCE.
25 april Kostcirkel. INGEGERD RÅMAN: Tema glas. Formens betydelse för matlusten.
15 juni Bussutflykt nr 4 i kulturlandskapet med LILLEMOR och NILS LEWAN.
19 sept. Kostcirkel. MAI VON GEGERFELT och STISSE JOHNSSON: Mat och mode.
26 sept Grandsång nr 11. Tema: Örhängen och landsplågor.
10 okt. Kostcirkel. CURT GELIN: Ålamörker – om ål i havet och på bordet.
28 okt Konstpresentation. PATRICK MEURLING presenterar den nya konstkatalogen.
31 okt. Kostcirkel. EJA NILSSON: Köket på de olympiska höjderna.
21 nov. Kostcirkel. WILLIAM MARSHALL: Hemligheten bakom världens mest uppmärksammade fest (Nobel-festen).
16 jan. Kostcirkel. LEIF ERIKSSON: Korv, mos och människor.
7 febr. Årsmöte. Förutom föreningsangelägennheter framträdde sångtrion
KATARINA MAZETTI, MARIANNE OLSSON och KERSTIN HUGOSSON
med ett Edith Piaf-program.
Till Årets lundensare utsågs JOHAN WESTER och ANDERS JANSSON.
13 febr. Kostcirkel. FOLKE BOHLIN: Helan och halvan – deras historia.
13 mars Grandsång nr 12. Tema: Vackra visor och phula.
20 mars Kostcirkel. ANNA KARLSSON: Marin miljö – ett hotat kärleksnäste? Om nakensnäckornas framtid.
16 april Prylfrossa. JAN BÄCKMAN: Ditt hems historia – låt föremålen berätta!
17 april Kostcirkel. BERTIL ANDERSÉN: Mat och motion: Hoppa över desserten eller springa från notan?
12 maj Paulsson kommer, Paulsson går. KAJ VAREMAN leder en samtalsintervju mellan Grands avgående VD, pappa LEIF, och tillträdande VD, dottern MARIA, inför regimskiftet.
14 juni Utflykt nr 5 i kulturlandskapet öster om Lund med LILLEMOR och NILS LEWAN.
6 sept. Kaffe – kan de va nåt? En liten work-shop med barista PETER FRENHOFF.
18 sept. Kostcirkel. GÖSTA–JOHN BREDBERG: Kulturnatten som andlig spis.
25 sept. Modevisning & Thé dansant. MAI VON GEGERFELT och STISSE JOHNSSON.
16 okt. Grandsång nr 13. Favorit i ännu en repris: Grand parents and Grand children.
23 okt. Kostcirkel. HANS-UNO BENGTSSON: Hur man trollar fram läckerheter.
20 nov. Kostcirkel. EJA NILSSON. Jul i andra länder.
27 nov. Jula songh: Advents- och julmusik från förr. Ensemble Mare Balticum.
15 jan. Kostcirkel. OLOF JARLMAN: Matspexare och spexarmat.
30 jan. Årsmöte. Det hölls ett samtal mellan HÅKAN WESTLING och GÖSTA JOHN BREDBERG kring Lunds förutsättningar att bli kulturhuvudstad.
Årets Lundensare blev HÅKAN WESTLING.
12 febr. Kostcirkel. ERIK WEGRÆUS: Var måltiderna bättre förr?
5 mars Grandsång nr 14. Tema: Karnevalsrevy och spex.
19 mars Kostcirkel. JOHAN HULDT: God smak – god design. Ett samtal om måltidsmiljön.
26 mars Prylfrossa. Favorit i Repris: JAN BÄCKMAN, Crafoords auktioner.
23 april Kostcirkel. HELMER LÅNG: Sten Broman, Piraten och andra gastrosofer.
14 juni Utflykt nr 6 i kulturlandskapet kring Lund. Årets tur med Nils och Lillemor Levan.
22 okt. Grandsång nr 15. EU-visionsschlager – European Tour i Schlagerlandet.
19 nov. Kostcirkel. HANS GREVELIUS: Det Saft- och Sylthistoriska Sällskapet.
2 dec. Advents- och julmusik från förr. Ensemble Mare Balticum.
14 jan. Kostcirkel. PER T. OHLSSON om sin nya bok “Konservkungen”.
29 jan. Årsmöte. CLAES VIRDEBORN gav ett smakprov på den show som hade premiär en vecka senare på Athen. Årets Lundensare: MARIANNE SÖDERBERG.
11 mars Grandsång nr 16. Tema: Sånger från scen och film
22 april Kostcirkel. LENNART ENGSTRAND och MARIE WIDÉN kåserade över Linné och mat.
12 juni Utflykt nr 7 i kulturlandskapet kring Lund. Årets tur med LILLEMOR och NILS LEVAN-
9 sept. Kostcirkel. SVE N-OLLE R. OLSSON ger en överblick av skånsk matkultur.
23 sept. Kostcirkel. MARGARETH WIJK guidar oss i den litterära matdjungeln.
14 okt. Kostcirkel. JAN BORIS-MÖLLER om Hur man slaktar en helig ko.
28 okt. Grandsång nr 17. Tema: Svensktoppar och dito -floppar
25 nov. Kostcirkel. LARS WILKS om Konstens måltider – från relationell thaimat till El Bullis molekylärgastronomi.
28 jan. Årsmöte. Förhandlingar, Årets lundensare korades. Dessutom fick vi avnjuta: “Grandios lundapoesi”. ANDERS PALM och JOHAN STENSTRÖM kåserade och duellerade. Årets lundensare: GÖSTA-JOHN BREDBERG
17 febr. Kostcirkel. ”Målen mellan måltiderna – är det Målet?”, Etnologen MINE SYLOW PEDERSEN berättar utifrån sin forskning kring ”mellemmåltider på arbejdspladser”
9 mars GrandSång nr 18. Stora Salen, Tema: ”VårSång”.
13 april Kostcirkel.”10 tankar om mat”. Fil. doktorn, etnologen och kocken HÅKAN JÖNSSON samtalar med mamma BODIL (fysikern och professorn i rehabiliterings- teknik; känd från bl.a. Fråga Lund) om mat och måltid.
14 maj Utflykt i Botan. Vi samlades till en bildande picnic under LENNART ENGSTRANDS ledning.
11 juni Kulturutflykt. Under ledning av CECILIA NELSON besökte vi Tomarps kungsgård, som detta år firar 10-årsjubileum. Där fick vi en förhandsvisning av utställningen med konstnären, professorn Philip von Schantz (1928 – 98).
12 okt. Kostcirkel. ”Drycker och drinkare i litteraturens värld”. Docenten i litteratur- vetenskap, sångtextanalytikern från GrandSång, JOHAN STENSTRÖM, bjöd på ett litterat mingel.
26 okt. Grandsång nr 19. Favorit i repris: ”Grand Parents and Grand Children”. Vi sjöng kollektiv duett med våra barn och barnbarn.
16 nov. Kostcirkel. ”Drycker och drinkare i filmens värld”. Professorn i filmvetenskap, ERIK HEDLING, tog oss med på en cineastisk pub crawl av bästa märke.
30 nov. Jula songh. Advent- och julmusik från förr, med ENSEMBLE MARE BALTICUM. Puls och Impulser, festligt och finstämt med sång, basuner, slagverk och strängaspel!
18 jan. Kostcirkel. ”Mat och dryckjom i konstens värld”. Förre chefen för Skissernas museum, JAN TORSTEN AHLSTRAND, berättade hurusom lättsinnets olika faser avporträtterats genom tiderna.
26 jan. Årsmöte. Sydsvenskans chefredaktör DANIEL SANDSTRÖM kåserade under rubriken ”Sydsvenskan – inte bara morgontidning utan även morgondagens tidning”. Årets lundensare: ANITA LARSSON.
15 febr. Kostcirkel. ”Dansbandsdans – meny med många rätter”. Författaren och reklammannen LEIF ERIKSSON gav oss dansanta inblickar i svenska folksjälen. Med utgångspunkt i hans nya bok ” Livets band – den svenska dansbandshistorien” bjöd han på en kulturkulinarisk svängom.
8 mars Grandsång nr 20. ”Sittande dans” – Fullsatt! Lead-singers var KATARINA BEXELIUS och STISSE JOHNSSON. För komp m.m. svarade som vanligt STIG PERSSONs eminenta GrandBand.
26 mars Portugisisk afton. Den portugisiske kocken CARLOS ARRIAGA serverade en meny. KERSTIN LAURELL kommenterade de olika rätterna och deras kulturhistoriska bakgrund. De två vinkännarna ANDERS FAGERSTRÖM och GUNNAR TÖRNQUIST ledde en vinprovning. Gitarristen António Pedro Rodrigues underhöll på klassisk gitarr. Ett samarrangemang med Grand Hotel.
1 april … … smakade vi defekta viner under ledning av kemisten och vinkännaren RICKARD ALBIN
19 april Kostcirkel. Professorn CHARLOTTE ERLANSON-ALBERTSSON: ”Frosseri när det är som bäst”.
14 maj En vårlig stadsvandring i spåren av ”Skånska nationernas madavisa” under ledning av Arkivarien FREDRIK TERSMEDEN
3 juni Utflykt i kulturlandskapet. LONE MOGENSEN guidade hugade i Dalby kyrka och runt Kulturens Östarp.
6 sept. Kostcirkel. Antikhandlare FREDRIK ZIMMERDAHL tog oss med på en minnenas odyssé bland föremål som med tiden försvunnit från våra matbord.
30 sept. Vinkällarvisning under ledning av Mr Grand himself, LEIF PAULSSON
11 okt. Kostcirkel. ”Från Wallanders räkmacka till Jolantas julbord”. Scenografen RICKARD WIRÉN kåserade (samt intervjuades av FREDRIK TERSMEDEN) om kända filminspelningar.
25 okt. Grandsång nr 21! Temat var ”Taube” och Stora Salen var som vanligt fullspikad
15 nov. Kostcirkel. ”Château Ekesåkra – Skånskt vin på väg!” Vinodlarna LENA och CLAES OLSSON berättade om jakten på Skånes bästa vingård.
29 nov. Jula Songh. Advent- och julmusik från förr, med ENSEMBLE MARE BALTICUM. Detta var ett samarrangemang mellan Grand Hotel, Musik i Syd och Grandiosa Sällskapet.
17 jan. Kostcirkel. ”Allegro al Dente”. Operasångerskan MARIEKE WIKESJÖ kåserade om mat och operasångare.
1 febr. Årsmöte. Karnevalsgeneraler skröt och skrönade: PEHR ANDERSSON (-86), CLAES VIRDEBORN (-90), PONTUS BODELSON (-94), CHRISTIAN GODDEN (-98), MATS NILSSON (-02) och ERIK NEPPELBERG (-10). Årets Lundensare: NIKLAS TÖRNLUND
7 febr. Kostcirkel. Den världsberömde konditor- och bagarmästaren JAN HEDH berättade om allt från att blåsa socker till att baka bröd så det känns.
7 mars Grandsång nr 22! Denna gång var temat ”Karneval!” och para-premiär för 2010 års Karnevalsmelodi. Folkligt – Festligt – Fullsatt!
11 april Kostcirkel. Arkeologen DANIEL SERRA har mat som specialitet, och har bland annat skrivit en bok om medeltida matkultur. Den presenterade han för oss – och vi lyssnade gärna!
26 maj PicNic i ”Täppan”. Vi mötte våren i ”Täppan”, ett av Lunds koloniområden. Efter visning av Täppan intogs en härlig Grand Picnic i ”Rotundan”.
6 juni GRAND NATIONAL. Firade nationaldagen med svensk delikatesstallrik till tonerna av klassiska svenska visor. Ett samarrangemang Grand Hotel/ Grandiosa Sällskapet.
5 sept. Kostcirkel. ”Om tillsatser och livsmedelshantering – vad är rimligt att utesluta av konserveringsmedel och livsmedelsmake-up?” Professorn i livsmedelsteknik, EVA TORNBERG redde ut begreppen.
10 okt. Kostcirkel. ERIK PEPER presenterade Ostronakademien, som bildades 4 september 2004 i Grebbestad.
24 okt. Grandsång nr 23! Tema ”Hela världen sjunger” eftersom det var FN-dagen. Vi sjöng oss runt ”de länder som föreställa världen”.
14 nov. Kostcirkel. ”Låt dig förföras av det japanska köket”. Gastrosofen och Japan- kännaren LENA ZACHRISSON talade om hur man bäst njuter av japansk kokkonst och måltidskultur.
28 nov. JulaSongh. Advents-och julmusik från förr. Julkonsert med ENSEMBLE MARE BALTICUM.
16 jan. Kostcirkel. ”Bordskonversation i konsten – vad pratar dom om?”
Vad pratar figurerna i en tavla om? Konstnären, kreatören, koreografen GUNILLA LERVIK CUTILEIRO kåserar och reflekterade kring bordssamtal i konstverk – från Bosch till van Gogh.
31 jan. Årsmöte. Förhandlingar och omval. ”Årets lundensare” tilldelades universitets- styrelsens ordförande ALLAN LARSSON. Valet var unikt, då det var första gången man utsåg en person som inte är bosatt i Lund. Dock har han i högsta grad bidragit till att tydliggöra stadens betydelse genom att sätta Lund på den internationella kartan.
27 febr. Kostcirkel. ”Det näst bästa – mat på TV”. TV-mannen och regissören ANDERS LENHOFF (som producerat bl.a. Tina Nordströms matprogram) berättar och kåserar.
13 mars GrandSång nr 24. Denna gång var temat ”Musikaler och Operetter”. Golvet gungade och taket tycktes lyfta – ånyo!!
27 mars Kostcirkel. ”Mat i musiken”. Programpresentatören från Malmö Symfoniorkester, kompositören GUNNAR JANSSON kåserade om musik med gastronomiska förtecken.
17 april Kostcirkel. ”Med näsan och smaken som hantverk”. Vår välkända sommelière, lundatösen MISCHA BILLING – numera bl.a. lektor vid Grythytte Akademi – tog oss med på upptäcksfärd i vinets värld.
25 maj Vårutflykt Guidning i Nya Stadsparken.
11 sept. Kostcirkel. Vår egen lundapoet NIKLAS TÖRNLUND – Årets lundensare 2010 – gav en exposé över ”Mat i poesin”
9 okt. Kostcirkel. Den småländske kulturikonen STEN JANÉR – med förflutet inom bl.a. Lunds spexvärld – kåserade under titeln ”Vårt kulinariska kulturarv”.
16 okt. GrandSång nr 25. Jubileumstemat var ”GrandSång” – vi sjöng de mest populära och applådknipande sångerna sedan starten 1999. Succé!
13 nov. Kostcirkel. Professorn i kariologi (läran om hål i tänderna) DAN ERICSON talade om kosthållning och tandhygien. ”Äta Ni, Laga Vi – En odontologisk program- förklaring”.
27 nov. Jula Songh Advents-och julmusik från förr. En unik julkonsert med Ensemble Mare Balticum. En samarrangemang av Musik i Syd, Föreningen Gamla Lund, Grand Hotel och Grandiosa Sällskapet.
15 jan. Kostcirkel. DAVID LINDEGREN, passionerad köttbonde från Sinarpsdalen (Hallandsås) berättade om sin fascinerande väg från jobb som miljöstrateg i sta’n till uppfödare av Rödkullakossor, från asfaltbarn till landsbygdsambassadör
31 jan. Årsmöte. Sedvanliga förhandlingar med omval. Som ”Årets lundensare” hyllades MÅNS ZELMERLÖW.
26 febr. Kostcirkel. Favorit i repris: ”Låt dig förföras av japansk mat och matkultur”. Japankännaren LENA ZACHRISSON berättade om hur man bäst njuter av japansk kokkonst.
4 mars GrandSång nr 26. Temat var ”Vår tids visor och sånger”. Alf Hambe, Olle Adolphson, Skogman och Berghagen, bland andra!!
25 mars Kostcirkel. Återbördad från Linköpings stift talade Biskop emeritus MARTIN LIND över ämnet ”Vad gör vi i Gastronomiska Akademien?”
15 april Kostcirkel. ”Maten, människan och myten”. Matingenjören, entreprenören och TV- profilen JAN BORIS–MÖLLER kåserade och spred gastrosofisk visdom.
30 maj Vårutflykt till Alnarp. Ciceron och honorary Guide: Prof em. ROLF LARSEN
9 sept. Kostcirkel. ”Mat och klimat i en varmare värld” Hur klimatförändringarna kan komma att påverka våra matvanor berättade Professor LENNAR OLSSON från Centre of Sustainable Studies vid Lunds universitet
7 okt. Kostcirkel. ”Äpplen och äppelodling”. GLORIA NORDLUND från ”Glorias Äppelgårdar” berättade och lät oss prova!
14 okt. GrandSång nr 27. ”Grand parents and Grand children”. Favorit i repris i repris! För fjärde gången sjöng vi ut i barn- och ungdomsvisor.
11 nov. Kostcirkel. ”Äter poeter?” Författaren, poesiforskaren och Tranströmer-experten NIKLAS SCHIÖLER, kåserade kring sin nya bok ”POÄTER”
13 jan. Kostcirkel Om Lunds Universitets kokbok kåserade professorn i litteraturvetenskap, JOHAN STENSTRÖM 25 mars
29 jan. Årsmöte. Som Årets lundensare hyllades arkitekten bakom Domkyrkoforum, CARMEN IZQUIERDO
3 mars GrandSång. Temat var ”Bords- och dryckesvisor”
17 mars Kostcirkel. ”Alsace – Grandiosa Grand Cru och Gruffande Grannar”. Professorn i kemiteknink vid LTH, PER WARFVINGE, kåserade om goda viner.
14 april Kostcirkel. ” Mat, molekyler och människor: konsten att njuta av god kemi ”. Professorn i organisk kemi, sommarprataren ULF ELLERVIK, kåserade.
29 maj Vårutflykt. Historiska museet samt grillkväll på Bantorget
8 sept. Kostcirkel. ”Vin åt huvudet. När druvor transsubstantieras till en sång”. ANDERS FAGERSTRÖM, vinskribent i Sydsvenskan, lundabo och hedonist, delade med sig av sina vinupplevelser.
6 okt. Kostcirkel.”Sången och ordet om glädjen kring bordet.”. Professorn i litteraturvetenskap, JOHAN STENSTRÖM, kåserade kring bordsvisor.
13 okt. GrandSång. ”Kärlek på vinst och förlust”
17 nov. Kostcirkel. ”Välkomst- och tacktal– Varför och hur?” HANS GREVELIUS
19 jan. Kostcirkel. ”Mat och dryck i operans värld” S OLA THULIN
27 jan. Årsmöte. ”Det kanske var inte bättre förr – men det blir!” Karnevalsgeneralerna em. PONTUS BODELSON, och ERIK NEPPELBERG samt tillträdande generalen FANNY RAMEL berättade, visionerade och skröt i kapp. Som Årets lundensare hyllades Sveriges första kvinnliga ärkebiskop, ANTJE JACKELÉN.
16 febr. Kostcirkel. “Som gäst hos araberna – ritualer, rollspel och rågade fat”. Docenten i semitiska språk, BENGT KNUTSSON kåserade.
16 mars GrandSång. “C-a-r-n-e-v-a-l!”. Folkligt – Festligt – Fullsatt!
23 mars Kostcirkel. “La cucina romana”. ESKIL FAGERSTRÖM, journalist på Sydsvenskan, kåserade kring det italienska köket.
7 sept. Kostcirkel. Författaren REIDAR JÖNSSON (”Mitt liv som hund”) berättade om att vara Oscarsnominerad författare.
12 oktober GrandSång nr 31. Temat denna gång var ”Så göra vi – sånger om yrken och sysselsättningar”
19 oktober Kostcirkel. Författaren och journalisten JENNY DAMBERG berättade om de moderna favoriträtternas okända historia med utgångspunkt i hennes bok ”Nu äter vi”.
16 nov. Kostcirkel. ”Gåsaliv – från kläckning till festbord”. BJÖRN OLSSON, ägare till familjeföretaget Viking Fågel, berättade om gåsens väg från framodling till avnjutning
18 januari Grandios Cirkel. ”Lund på spåren”. Läntmäterichefen i Lund, JONAS ANDRÉASSON, gjorde historiska nedslag i hur järnvägen påverkat stadsutvecklingen.
27 januari Årsmöte. Professorn i franska vid Lunds Universitet, BJÖRN LARSSON hyllades som ”Årets lundensare” för sin framgångsrika vetenskapliga och populärvetenskapliga verksamhet såväl på den inhemska som på den internationella arenan. Han fick sedan bevisa sin värdighet genom att ge en uppskattad föreläsning över ämnet ”Vad är det för mening med skön litteratur? Om konsten att fantisera sant.”
15 februari Kostcirkel. “Måltidens paradoxer.” Universitetslektorn i sociologi TERESE ANVING berättade om hur måltiden kan bli en katalysator i familjelivet.
15 mars GrandSång nummer 32. Temat var denna gång ”Sol, vind och vatten”.
22 mars Kostcirkel. ”Mat och livsstil som cancerskydd”, presenterades av förläggaren, med. lic. KERSTIN HULTÉN.
26 april Kostcirkel. ”Tema: Öl!” Hemmabryggaren, m.m. SIMON JÄGER med dryga tusen provade ölsorter i bagaget bevisade att han är en sann och kunnig ölentusiast.
24 maj Vårutflykt. Utflykten gick till Skarhults slott och den mycket uppmärksammade utställningen ”Den dolda kvinnomakten och barnen”.
6 september Kostcirkel. MARIA PALOMAKI kåserade om den amerikanska kocken och kokboksförfattaren Julia Child
11 oktober GrandSång nr 33. Denna gång handlade det om en regelrätt ”Oktoberfest” med den gästande oompah-oompah-orkestern Rupert Knödl und seine original GulaschBaronen.
18 oktober Kostcirkel ”LIV, den svåra konsten att leva – kemin bakom liv och död.” Professorn i organisk kemi vid LTH, ULF ELLERVIK, delade med sig av sina kunskaper.
15 november Kostcirkel. Författaren SANNA TÖRINGE talade inlevelsefullt om Syditaliens käk och skafferi.
17 januari Grandios Cirkel. ”VÅRstad”. Stadsträdgårdsmästaren i Lund, KARL-OSCAR SETH, talade om sina visioner för Lund men också om stadens största fest på Siste April i Stadsparken.
25 januari Årsmöte. Utmärkelsen ”Årets lundensare” fick för första gången under sin 17-åriga historia en gastronomisk anknytning genom att delas mellan de två välkända matprofilerna THOMAS DREJING och MISCHA BILLING. Thomas Drejing bidrog också till underhållningen med ett föredrag om ”Att förmedla en måltid”, där han fick hjälp av Mischa Billing, uppkopplad via nätet.
21 februari Kostcirkel. Författaren SANNA TÖRINGE, talade inspirerande om ”Syditaliens kök och skafferi” inför fylld sal.
13 mars GrandSång nummer 34. Temat var denna gång ”Liv och rörelse(r)”.
3 april Kostcirkel. Universitetslektorn, docenten i måltidskunskap, RICHARD TELLSTRÖM, talade över temat ”Semlor, dillkött och brännvinsbord”.
24 april Kostcirkel. ”Mat och makt – ett Strindbergstema” presenterades ytterst sakkunnigt av litteraturprofessorn emerita LOUISE VINGE.
1 juni Vårutflykt. Utflykten gick denna gång till Köpenhamn och Assistens Kirkegård, där journalisten och Köpenhamnsflanören CARL JOHAN EVANDER fungerade som en kunnig ciceron.
11 september Kostcirkel. Annika Grälls talade över det spännande temat ”Käka syrsor, kittlar dödsskönt i kistan”.
9 oktober GrandSång nr 35. Denna gång handlade det om ”Goda årgångar”, där såväl viner som artister och
minnesvärda tidsepoker var representerade.
16 oktober Kostcirkel. Den flerfaldigt prisbelönta baristan från ”Love Coffee Roasters” på Klostergatan, DANIEL REMHEDEN, talade passionerat om kaffe och kaffedrickande.
13 november Grandios Cirkel.. ”Ordensvärlden i Sverige, hemligt eller inte, fostrande?” presenterades av den i ämnet mycket initierade Bo Olsén.
15 januari Kostcirkel. ”Vinets väg”. Lundakrögaren JOHAN RUDBERG gav oss en inblick i den globala vinhandeln och dess villkor och serverade dessutom egna vintips.
23 januari Årsmöte. Utmärkelsen ”Årets lundensare” gick denna gång till museichefen på Historiska museet, PER KARSTEN, vars insatser för att bevara biskopen Peder Winstrups kvarlevor för tvärvetenskaplig forskning är vida kända, och vars TV-inspelning om Winstrup har setts av över 450 miljoner tittare världen över. Per Karsten kåserade sedan över temat ”Biskop Winstrup – grandios festfixare”.
19 februari Kostcirkel. Professorn i teknisk vattenresurslära på LTH, KENNETH M. PERSSON talade under rubriken ”Gott dricksvatten” om hur vi bör använda jordens begränsade vattenresurser på bästa sätt.
12 mars Kostcirkel nummer 36. Med anledning av Lunds universitets 350-årsjubileum valdes temat ”LundaJubel”.
26 mars Kostcirkel. Professorn i Livsmedelsteknik, EVA TORNBERG, talade över temat ”Köttets lusta – eller hur man får biffen mör”.
23 april Kostcirkel. ANNA BILLING, som startat det prisbelönta projektet ”Resurskocken” berättade om hur man reducerar matsvinnet genom att ändra rutinerna i butiken, om hur vi handlar och om hur vi tror vi handlar.
31 maj Vårutflykt. Målet för utflykten var i år Jordberga slott och Tullstorpsstenen på Österlen.
10 september Kostcirkel. Vår egen styrelseledamot, litteraturprofessorn JOHAN STENSTRÖM, beskrev vinet i några litterära klassiker under rubriken ”Ordet och vinet”.
8 oktober GrandSång 37. Allsångssuccén som alltid fyller Stora Salen på Grand hade temat ”Langs kysten”, vilket innebar ett stort antal musikaliska tilläggningar från norra Bohuslän till Norrlandskusten med landstigning även i Danmark och Finland.
22 oktober Kostcirkel. Professorn i gynekologi och obstretrik, NILS-OTTO SJÖBERG, som skrivit boken ”Sagan om ägget” kring sin egen imponerande äggsamling, talade medryckande om äggets kultur-, religions- och konsthistoria och om egen forskning kring det mänskliga ägget.
19 november Kostcirkel. Under rubriken ”Vet du vad du stoppar i dig?” talade nutritionistdocenten EMILY SONESTEDT om hur man bör tänka när man står i affären för att handla mat.
21 januari Kostcirkel. MARIE WIDÉN och LENNART ENGSTRAND, bägge tidigare chefer för Botaniska Trädgården berättade om ”Kryddor och kryddväxter från hela världen”. Ämnet var så populärt att vi för första gången tvingades avvisa publik, även egna medlemmar.
29 januari Årsmöte. Utmärkelsen ”Årets lundensare” gick denna gång till chefen på Skissernas museum, PATRICK AMSELLEM, för hans föredömliga och framgångsrika sätt att förvalta och vidareutveckla muséet , vilket i hög grad bidragit till att ge Lund en plats på den nationella och internationella konstkartan.
18 februari Kostcirkel. Ämnet ”Italienarna och maten” presenterades av KRISTINA KAPPELIN.
4 mars GrandSång nummer 38. 2018 har varit Karnevalsår i Lund, varför temat ”Karneval” var givet även för denna GrandSång.
18 mars Kostcirkel. Frågan ”Varför har vi aldrig velat äta allt?” besvarades av journalisten och författaren DANIEL RYDÉN.
22 april Kostcirkel. Vår lundensiska franskkännande docent, författare, m.m. MARGARETHA WIJK kåserade lärorikt över ämnet ”Vad är vett och etikett”.
30 maj Vårutflykt. Resan gick denna gång till Köpenhamn och stadens nyare delar med mycket sakkunnig guidning av tidigare kulturchefen på Sydsvenskan, STAFFAN SÖDERBERG.
16 september Kostcirkel. Årets första föreläsare, Marie Widén och Lennart Engstrand återkom, nu med ämnet ”Ännu flera kryddor”.
7 oktober GrandSång nr 39. Allsångssuccén kretsade kring temat ”Blommor och bin”, vilket visade sig blomma ut i en uppskattad ”kombo” mellan botanik och zoologi.
21 oktober Kostcirkel. Ännu en stor publikdragare gästade oss, nämligen krögaren, vinkännaren, matexperten CARL-JAN GRANQVIST, som valt ämnet ”Från gastronomiskt U-land till världstopp”.
18 november Kostcirkel. ARNE BERGE med mångårig erfarenhet av att göra forskning begriplig och Susanna Bill, Ingenjör, matinspiratör och receptmakare har tillsammans skrivit boken ”Klok på mat”, en titel som man också valt som ämne för dagens föredag.
20 januari Kostcirkel. Etnologen HÅKAN JÖNSSON med ett förflutet som kock, bland annat i köket på Grand talade om sin senaste bok Från krog till krog. Svenskt uteätande under 700 år, som han skrivit tillsammans med kollegan Richard Tellström
28 januari Årsmöte. Avgående ordförande STIG PERSSON avtackades under grandiosa ovationer efter 18 år på posten. Även räntmästaren CHRISTER SMITH avtackades efter många års skötsel av föreningens ekonomi. Nyvalde ordföranden Johan Stenström uttalade ett stort och varmt tack till båda för det utomordentliga och oegennyttiga arbete som de genom åren utfört. Utmärkelsen ”Årets lundensare” gick detta år till SOFIA SÖDERBERG, namnkunnig körledare i Lund och annorstädes.
17 februari Kostcirkel. Professorn CHARLOTTE ERLANSON-ALBERTSSON samtalade med Johan Stenström om ”Matens natur och måltidens kultur”.
10 mars GrandSång nr 40. Temat för den fyrtionde grandsången var ”Ljuva Fyrtiotal”.
17 mars Kostcirkel. ANNA BLÜCHER, livsmedels–mikrobiolog vid Linnéuniversitetet, föreläste över ämnet ”Matens mikrober – goda, onda eller fula?”
7 april Kostcirkel. LOTTE MÖLLER, engagerad Lundabo, författare och kulturskribent föreläste om biodling med utgångspunkt från sin senaste bok Bin och människor.
31 maj. Vårutflykt. Målet för utflykten var i år Torups slott och statarmuseum. Då Bantorget även i år var utsatt för ombyggnadsarbete utgick den sedvanliga grillfesten.
15 september Kostcirkel. FOLKE SCHIMANSKI, mångkunnig och välkänd journalist, talade över ämnet ”Matens värde under krig och kris”
20 oktober Kostcirkel. 20årsfirandet manifesterades när måltidsforskaren RICHARD TELLSTRÖM, talade om ”Mat och måltidsvanor för 20 år sedan”.
27 oktober GrandSång nr 41. ”Sinnen och sinnlighet” var temat.
17 november Kostcirkel. Under rubriken ”Den skånska dryckesboomen – öl vin, destillat och alkoholfritt” talade sommerliern och skribenten CARINA OLOFSSON GAVELIN om den stora variation av drycker som Skåne numera kan erbjuda.
År 2020 kom i hög grad att präglas av pandemin. Från och med mitten av mars stod det klart att covid-19 hade fått fäste i Sverige. Alla sociala aktiviteter upphörde i ett slag.
23 februari Kostcirkel Föreläsning av BOSSE BERGENSTÅHL om konsten att brygga öl.
8 mars GrandSång nr 42. Temat för vårterminens GrandSång var ”Våra fem sinnen”.
13 september Kostcirkel. PATRICK LANGER från Ahlgrens konfektyr. Lena Sjölin och Petter Lönegård samtalade med honom om trender och traditioner inom choklad och konfektyr. Sessionen avslutades med chokladprovning.
18 oktober Kostcirkel. FREDRIK TERSMEDEN föreläste om svenska gåstraditioner och kunde åberopa ett dokument om en gåsmiddag som härrör från en av hans egna anfäder.
Liksom år 2020 kom verksamheten för 2021 i hög grad att präglas av pandemin. Sedvanligt program med GrandSång i mars och oktober kunde inte genomföras, inte heller vårens kostcirklar. I september – när smittspridningen hade gått in i en lugnare fas – kunde årsmötet hållas. Tre kostcirklar arrangerades under hösten, men med högst 80 personer i publiken. Medlemmarna kunde en vecka i förväg hämta ut en biljett i Grands reception.
12 september Kostcirkel. MATTIAS TÖNNESSON från Purity Distillery i Ellinge föreläste om hur det gick till när företagets Vodka 51 utnämndes till The best Vodka in the World och när Navy Strength Organic Gin utsågs till The World’s Best Tasting Gin.
17 oktober Kostcirkel. Fabergés kejserliga juveler. Antik- och juvelexperten JAN MIKAEL ERKINANTTI berättade bland annat om de mytomspunna ryska kejserliga påskäggen och deras historia från 1880-talet fram till våra dagar.
14 november Kostcirkel Inget är hetare än Chili från Skåne SAKURA KRISTINA HOLMQVIST berättade om framgången med familjeföretaget Skånsk Chili i Asmundtorp utanför Landskrona.
Året 2022 började pandemitrycket lätta. Grandiosa Sällskapet kunde med sedvanlig glädje och kraft återuppta verksamheten med kostcirklar och Grandsång.
Söndagen den 16 januari Kostcirkel. Föreläsning av måltidshistorikern ULRICA SÖDERLIND om Nobelmiddagens historia.
Söndagen den 20 februari Kostcirkel.Diversearbetaren, debattören och tidigare TV4-chefen JAN SCHERMAN kåserade och informerade medlemmarna om korvens skiftande smaker och uppenbarelser från Kiruna i norr till Löderup i söder. Hans bok Den svenska korvresan handlar inte bara om den populära snabbmaten utan i lika hög grad om samhälle, folkhem och demokrati.
Söndagen den 20 mars Kostcirkel. Ännu en gäst från huvudstadens mediavärld, KARSTEN THURFJELL, känd från P1, flitig kulturrapportör och kännare av vin och gastronomi och dessutom ledamot av Gastronomiska Akademien. Ämnet för hans föreläsning var Den svenska gastronomins båda guldåldrar.
Söndagen den 27 mars Årsmöte. Sedvanliga årsmötesförhandlingar följdes av Grands delikatesstallrik och flödande floder av vin. Därefter korades Årets Lundensare, JASON DIAKTÉ, även känd under namnet Timbuktu. I ett samtal mellan Jason och ordförande Johan berättade Jason om sin bok En droppe midnatt och om sin uppväxt och sin relation till Lund.
Söndagen den 24 april GrandSång 43. Temat för vårens Grandsång var ”Spex och samlevnad”. Glada sånger från spex och karneval exekverades av försångare, orkester och medlemmarna i en fullsatt Stora Salen. Temat hade valts med anledning av den stundande Lundakarnevalen i maj.
Söndagen den 11 september Kostcirkel. Gäst var CECILIA HAMMENHAG, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. I sin vetenskapliga verksamhet undersöker hon alternativ till animaliska proteiner. Vi står inför ett proteinskifte, hävdar hon. Hon har funnit att den skånska ärtan utgör ett utmärkt alternativ. Titeln på hennes föreläsning var Framtidens gröna proteiner på en åker nära dig.
Söndagen den 2 oktober GarndSång 44. Evergreens var temat för höstens Grandsång. Alla sjöng av hjärtans lust: gamla schlagers, kända sånger och muntra visor.
Söndagen den 16 oktober Kostcirkel ”Finns det skandinaviska alternativ till soja?” Den frågan ställde forskaren KAROLINA ÖSTBRING, verksam vid Institutionen för livsmedelsteknik vid Lunds tekniska högskola. I en engagerad föreläsning berättade hon om raps som ett fullgott alternativ till importerad soja.
Söndagen den 23 oktober Ballroom Jazz. Grandiosa Sällskapet gästades av Salongsorkestern som bjöd på en fullmatad kväll med klassiker från 1925 till 1945 av Ballroom Jazz.
Söndagen den 20 november Kostcirkel Tjolöholms slott i norra Halland är byggt i tudorstil och tung, grå granit. ELISABETG SVALIN GUNNARSSON, har nyss utkommit med boken Tjolöholm – en sagolik historia. För medlemmarna berättade hon om Bordets fröjder på Tjolöholm.
Söndagen den 19 februari Kostcirkel. Rätter med berättelse. Myt och sanning om hur kända maträtter kommit till var titeln på föreläsningen som ordförande i Grandiosa Sällskapet JOHAN STENSTRÖM höll.
Söndagen den 5 mars GrandSång. Temat för vårens Grandsång var Evert och Sven-Bertil Taube – hundra år av svensk viskonst. Stora salen sjöng av hjärtans lust.
Söndagen den 19 mars Kostcirkel. MARIA LJUNGSTRAND är kvinnan bakom Yoga Bar i Lund. Hon besökte oss och redogjorde för sin syn på vegansk matlagning och raw food.
Söndagen den 23 april Kostcirkel. Att odla sin mat – HANNU SARENSTRÖM, är författare till både trädgårds- och kokböcker. Även han har medverkat i SvT:s Gröna rum. Han är numera bosatt på Langeland i Danmark där han har en stor köksträdgård.
Söndagen den 10 september Utflykt. Färden gick till Ellinge slott där deltagarna fick sakkunnig guidning. Vi fick återknyta bekantskapen med Mattias Tönnesson vid Purity Distillery i Ellinge. För ett par år sedan gästade han Grandiosa Sällskapet och berättade om prisbelönta spritprodukter. Den här gången presenterade han och en kollega destillationsanläggningen och berättade om vodka och gin och de många priser som Purity fått genom åren.
Söndagen den 1 oktober Kostcirkel. En livfull och engagerad publik sjöng för allt vad tygen höll under ledning av Sasse von Vultée. Som försångare vid sidan av Katarina Bexelius debuterade Henrik Nilsson med stor framgång. Grandsångstemat var denna gång Scen och Cabaret
Söndagen den 15 oktober Grandios Cirkel. Vi hade glädjen att gästas av en synnerligen namnkunnig journalist, skribent och redaktör, nämligen AmAMELIA ADAMO. Med sina italienska rötter har kokkonsten alltid varit betydelsefull för henne men under 45 minuter berättade hon framför allt om sitt liv och sin karriär i tidningsvärlden, om skilsmässor i 60-årsåldern och mycket mer.
Söndagen den 19 november Kostcirkel. Under rubriken Gastronomiska akademien i vårt land – en av världens äldsta föreläste Biskop emeritus MARTIN LIND, innehavare av tallrik 5. Han berättade om hur det gick till när akademien bildades och diskuterade innebörden av att Stockholm utsetts till gastronomisk huvudstad för 2023.